VEKOP-4.1.2


Projektazonosító: VEKOP-4.1.2-17-2018-00001
Projekt címe: Az Óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása
Kedvezményezett neve: Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat
Támogatás összege: 439 425 706 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.09.19.

A projekt tartalma:
A projekt keretében három helyszínen történik fejlesztés. Aquincumi Múzeum: a Szentendrei úti látványsétánynál új kapubejárat épül, a múzeum kerítése megújul, a múzeum épülete előtt gyülekezőtér kerül kialakításra, a Szentendrei út felőli járda mentén a romterület mellett különböző elemekkel tarkított látványsétány épül. A meglévő kiállítótér felújításával, az „Aquincum és a pannoniai limes” kiállítással létrejön egy egységes, interaktív kiállítótér. Katonai amfiteátrum: az amfiteátrum területén két tábla kerül kihelyezésre, egy információs, melyen az amfiteátrum története lesz olvasható, és egy rekonstrukciós, amire rápillantva a látogató az épület eredeti kontúrjait látja, megismerheti az épület formáját, ókori képét. A későbbiekben ezek a táblák kiegészülnek egy úgynevezett „virtuális valósággal”, az applikáció fejlesztését követően a telefonok kameráját a tábla felé tartva virtuálisan is megjelennek az adott kor elemei. Kórház utcai táborkapu: a keleti táborkapu mellett olyan különleges plexitáblák kerülnek kihelyezésre, melyeken keresztülnézve a látogató megismerheti az épület eredeti formáját. A kapu bemutatja a légiós táborok jellemző erődített kapuit, azok impozáns formáját és falainak erejét. A rekonstrukciós tábla szelfiponttal egészül ki. A római limes világörökségi várományos fejlesztéséhez Pest megyében kapcsolódik a projekt, melynek keretében Óbuda római emlékeinek megújítása történik meg, ami Aquincum esetében I. ütemként értelmezhető.

Projektazonosító: VEKOP-4.1.2-17-2018-00002
Projekt címe: A Duna két partján – A római Limes magyarországi szakaszának részét képező Campona castellum és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása
Kedvezményezett neve: Magyar Nemzeti Múzeum
Támogatás összege: 821 250 682 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2022.12.31.

A projekt tartalma:
A projekt keretében a Nagytétényi Kastélymúzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum által kezelt területen látogatóközpont került létrehozásra a római kori Camponát bemutató kiállítással, valamint egy múzeumpedagógiai foglalkoztató létesítménnyel. A látogatóközpontban fogadótér, jegypénztár és ajándékbolt is helyet kapott. Megvalósult a camponai táborkapu rekonstrukciója és az egykori erődítményt bemutató, a látogatókat játékelemekkel és fotópontokkal váró római kori élménypark kialakítása. Verőcén megépült a contra castrum Lussonium típusú tornya, mely kilátóként is működik, és a késő római határvédelem, illetve a római kori hajózás és vízhasználat témáját interaktív módon mutatja bemutató látogatóközpont létesült A látogatóközpontban kiállítótér, vetítőtér, jegypénztár, büfé és ajándékbolt is helyet kapott. A projekt keretében egy római kori tematikus játszótér, valamint egy tanösvény is kialakításra került.

n