Négy évszakos természetjárás Soprontól Sárospatakig

GINOP-7.1.2-15


Négy évszakos pihenők, lombkorona-tanösvények, kilátók, források, patakhidak, erdei bútorok épülnek és újulnak meg, korszerűsítik a túraútvonalak és a tájékoztató táblák rendszerét a pilisi, a somogyi, a bakonyi, az észak-magyarországi és a soproni erdőkben a gyalogos természetjárás ösztönzésére, továbbá kerékpárutak újulnak meg a Balaton mentén. Az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázaton összesen 3,2 milliárd forint támogatás nyert hat projekt, amelyekben a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi partnerként vesz részt. A Magyar Természetjáró Szövetség vezette konzorcium célja – a pályázati kiírással összhangban – a túraútvonalak egységes szemléletben történő fejlesztése és a pontszerű attrakciók, kínálati elemek összekapcsolása. A hat projekt keretében közel 50 helyszínen történik valamilyen beavatkozás, Soprontól Sárospatakig. Az MTÜ feladata a projektekben a turizmusszakmai szempontok érvényesítése, szakértői feladatok ellátása az előkészítéstől a teljes megvalósulásig.

Az erdők világának eddig nem látott szintjével ismerkedhetnek a látogatók a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek közül a Soproni Parkerdőben tervezett lombkorona-tanösvényről, a környék természeti és kulturális értékeinek bemutatására többfunkciós „Erdők háza” ökoturisztikai központ épül pályázati támogatásból.

A szintén kiemelt turisztikai térség Balaton északi partján és a Bakonyban 22 helyszínen lesznek fejlesztések. Számos pihenőhely és túraútvonal újul meg, köztük a Koloska-völgyben és Cuha-völgyben, járhatóvá teszik az Ördög-árkot, a Gaja-patakon két híd is épül. A Keszthelyi-hegységben kialakítják a Festetics-turistautat, a Gerence-völgy erdei tornapályát kap, Nagyvázsonyban figyelőtorony és pihenőpark létesül, az Ámos-hegyi parkerdőben fitneszpark és geológiai bemutatóhely is segíti majd a családok aktív pihenését.

A Balaton déli partján, a Somogyban erdei gyalogos ösvény vezet majd Szántódtól a kereki várig. A desedai arborétumban a túraútvonalakat összekapcsoló hidak mellett a Deseda-patakon vízi tanösvény, az arborétum legmagasabb pontján kilátó épül, Balatonberényben újjáépítik a Somos-hegyi kilátót.

A 2018 nyarán kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánított Dunakanyarban korszerűsítik a pusztamaróti Jung-házat, megépül a Rám-szakadék látogatóközpont, a Kerektavi Természetház Esztergom mellett, és a Gerecsében a Nagy-Gete kilátó, ahová látogatószám-mérő műszert is telepítenek. A pilismaróti és a bajnai erdők egységes arculatú irányító táblákat kapnak, emellett GPS-eszközök is segítik majd túrázók könnyebb tájékozódását.

A Mátrát és a Zemplént is magába ölelő Észak-Magyarország térségében a Galyatető 16 állomásos erdei tornapályával gazdagodik, a Zemplénben Háromhután új tanösvény épül, négy évszakos pihenőhelyeket alakítanak ki többek között az István-kútnál, a Csata-réten és az Oláh-réten, autópihenő létesül erdei játszótérrel a sárospataki Botkői Parkerdőnél. Az egri Nagy-Eged-hegyen újjáépül a Dobó István-kilátó, Lillafüreden a Zsófia-kilátó és tanösvény.

A nagyobb fejlesztések mindegyike alternatív energiaforrásokat használ majd, környezetkímélő és környezetbarát módon, valamint webkamerás, meteorológiai pont is lesz, hogy a természetjárók valós képet kaphassanak az aktuális időjárásról, és akár az utolsó pillanatban is dönthessenek: bakancsot húznak és irány a természet!

Projektazonosító: GINOP-7.1.2-15-2017-00017
Projekt címe: Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát
Kedvezményezett neve: Magyar Természetjáró Szövetség
Támogatás összege: 469.345.480 Ft
Támogatás mértéke:
100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 
2023.03.31.

Projekt tartalma: A projekt illeszkedik a desztináció aktív turisztikai márkaprofiljához, és erősíti a térség aktív turisztikai kínálatát. Az attrakciófejlesztést kiegészítő infrastruktúra-fejlesztés hozzájárul a vendégfogadás minőségi feltételeinek megteremtéséhez. A projekt keretében Mátraszentimre-Galyatetőn a nagyparkoló került felújításra, illetve a szomszédságába erdei tornapálya, és erdei játszótér került telepítésre. Erdei menedékházak gyártása és telepítése történt meg 3 helyszínen.

Háromhután négy évszakos pihenőhelyek újultak meg, továbbá megújult a Miskolc-Lillafüreden található Lencsés-forrás pihenőhely, a Zsófia-kilátó és a kilátóhoz vezető sétaút/tanösvény. Ezen felül sor került többek között a Sárospataknál a botkői autóspihenőhelyen tűzrakóhelyek építésére, új bútorzat telepítésére, mely kiszolgálja az egyéni és csoportos erdőlátogatók igényeit. Az újabb közjóléti berendezések kihelyezésén túl a gyerekek számára új, tájba illeszkedő erdei játszótéri elemek kerültek kihelyezésre, valamint az út melletti területeken zúzottkővel borított erdei parkoló segíti az ide látogatók biztonságos parkolását.

A fejlesztés keretében, a Király-kúti pihenőhelyen az elhasználódott berendezések cseréje, a meglévő fahíd hídfője és a felépítmény felújítása történt meg.

Projektazonosító: GINOP-7.1.2-15-2017-00018
Projekt címe: Somogy bejárható varázsa
Kedvezményezett neve: Magyar Természetjáró Szövetség
Támogatás összege: 247 478 833 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.02.27.
A projekt tartalma:
A projekt keretében létrejött a Szántód-Kereki gyalogos túraútvonal, Magyaregresen újjáépült az arborétumi gyalogos híd, felépült a Kereki vár panoráma- és pihenőterasz, valamint a Somos-hegyi kilátó és pihenőhely is elkészült Balatonberényben. Somogy megye aktív turisztikai hálózatának fejlesztése a magas színvonalú, a célcsoportok igényeihez illeszkedő szolgáltatási kínálat megteremtésével, illetve a meglévő kínálat továbbfejlesztésével hozzájárul a térség versenyképességének javításához. A projektelemek illeszkednek a meglévő kínálatba, és erősítik a térség aktív turisztikai kínálatát. Az attrakciófejlesztést kiegészítő infrastruktúra-fejlesztés révén javulnak a minőségi vendégfogadás feltételei.

Projektazonosító: GINOP-7.1.2-15-2017-00019
Projekt címe: Lépésekre a Dunakanyartól
Kedvezményezett neve: Magyar Természetjáró Szövetség
Támogatás összege: 416 250 971 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt befejezésének dátuma: 2022.11.01.
A projekt tartalma:
A fejlesztési program legfontosabb eleme volt a térséget átszelő, mintegy 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A program részeként nemcsak a már ismert rönkeszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezések is kihelyezésre kerültek. Összesen 130 pad-asztal garnitúra, 2 esőbeálló, 22 tűzrakó és pihenőhely újult meg, továbbá 30 információs és szemléletformáló tábla is kihelyezésre került. A Pilisi Parkerdő Zrt. működési területén található források közül 8 foglalása került felújításra. A projekt keretében Pusztamarót környékén megvalósult a Jung-ház felújítása, amely négy évszakos pihenőhelyként funkcionál. Megépült a Rám-szakadék Látogatóközpont és elsősegély pont. Esztergom környékén a Kerektavi Természetház kialakítása sikeresen megtörtént. A projekt erősíti a térség aktív turisztikai kínálatát és az attrakciófejlesztést kiegészítő infrastruktúra-fejlesztés révén hozzájárul a vendégfogadás minőségi feltételeinek megteremtéséhez.

Projektazonosító: GINOP-7.1.2-15-2017-00020
Projekt címe: Alpokaljai kalandozás a Sopron-Fertő térségében
Kedvezményezett neve: Magyar Természetjáró Szövetség
Támogatás összege: 477 628 167 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt befejezésének dátuma: 2021.12.31.
A projekt tartalma:
A projekt keretében létrejött a soproni parkerdő természeti és kulturális értékeit bemutató Erdő háza nevű ökoturisztikai központ, mely gyalogosan és kerékpárral is akadálymentesen megközelíthető. A Sopron belvárosától könnyű sétatávolságra fekvő létesítmény alkalmas arra, hogy az idelátogatók széles rétegének látványos, színes programokat biztosítson. A projekt elemei illeszkednek a térség aktív- és ökoturisztikai kínálatába, illetve tovább erősítik azt. Az attrakciófejlesztést kiegészítő infrastruktúra-fejlesztés hozzájárul a vendégfogadás minőségi feltételeinek megteremtéséhez.

Projektazonosító: GINOP-7.1.2-15-2017-00021
Projekt címe: Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig
Kedvezményezett neve: Magyar Természetjáró Szövetség
Támogatás összege: 454 985 566 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt befejezésének dátuma: 2022.09.30.
A projekt tartalma:
A fejlesztés hozzájárult a Balaton turisztikai térség stratégiai céljaihoz, illeszkedik a meglévő kínálatba és erősíti a térség aktív turisztikai kínálatát. A projekt keretében megvalósult többek között Balatonfüred környékén a Koloska-völgy rekonstrukciója. A projekt elemei közé tartozik továbbá a Gerence-patak mentén a Gerence-völgyi túraút és erdei tornapálya kialakítása, a Nagyvázsonyi figyelőtorony és pihenőpark létrehozása, valamint Veszprém környékén a Gulya-dombi parkerdő és több érintett pihenő fejlesztése. Csurgó-kúti pihenőhely fejlesztése során tűzrakó helyek, erdei lépcsők, erdei bútorgarnitúrák, fa gyalogoshidak és egy védőház került felújításra. A Cuha-völgyben a tájékoztató táblák, erdei bútorgarnitúrák felújítása, cseréje, valamint a védőházak felújítása is megtörtént.

Projektazonosító: GINOP-7.1.2-15-2017-00023
Projekt címe: Balatoni Bringakör, Balatonakarattya-Siófok közötti szakaszának fejlesztése
Kedvezményezett neve: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Támogatás összege: 1 169 626 189 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt befejezésének dátuma: 2022.09.30.
A projekt tartalma:
A fejlesztés Siófok, Indóház utca - Mártírok út csomópontja és Balatonakarattya, Koppány sor - 71.sz. főút csatlakozása között mintegy 21,34 km hosszú Balatoni Bringakör részét képező kerékpárút szakaszt érint, jellemzően felújítást, forgalomtechnikai beavatkozást és részben építést, szélesítést jelent. A 2x1 sávos önálló kerékpárútszakaszok burkolatszélessége jellemzően 3,3 m.


n