GINOP-7.1.9.17 - Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése


Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2017-00001
Projekt címe: Gyógyhelyfejlesztés Balatonfüred Városában
Kedvezményezett neve: Balatonfüred Város Önkormányzata
Támogatás összege: 1 183 128 389 Ft
Támogatás mértéke: 86,56%
Projekt befejezésének dátuma: 2021.12.31.

A projekt tartalma:
A projekt keretében egyrészt megújult a balatonfüredi Szabadidő- és Konferenciaközpont szabadtéri színpada, emellett a zákonyi sétány területén olyan közösségi park került kialakításra, amely új attrakcióként vonzza a látogatókat és a gyógyulni vágyókat. A két helyszínen megvalósuló fejlesztés eredményeként az egész éven át üzemelő szolgáltatások lehetővé teszik a turisztikai paletta szélesítését, erősödik a gyógyhely sétányának vízparttal való kapcsolata.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2017-00002
Projekt címe: Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
Kedvezményezett neve: Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Támogatás összege: 402 295 255 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2021.05.29.

A projekt tartalma:
A Lóczy-barlangnál kialakításra került egy geológiai bemutató tanösvény, parkoló, családbarát helyiség és büfé, a látogatóközpontnál interaktív kiállítás is várja a látogatókat. A Hegyestű Geológiai Bemutatóhely fejlesztése során az akadálymentesítés következtében könnyebbé vált a megközelítés. A bányagödörnél és a felső kilátónál a projekt része a táblarendszer cseréje és több nyelvre fordítása, árnyékolt játszótér létrehozása és családbarát szolgáltatások kialakítása. A salföldi Majorban bővítésre került és akadálymentesen megközelíthetővé vált a fogadóépület, interaktív hangos táblák kerültek kihelyezésre, megújult az állatsimogató rész, a többnyelvű táblarendszer és a játszótér. A Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban az audio guide rendszer három nyelvvel bővült, illetve a kínálat 3D-s filmmel is kiegészült. A projekt részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által fenntartott helyszíneknek az egyéb turisztikai helyszínekkel való együttműködése is megvalósult. Ez korábban nem volt jellemző, így szintet lehet ugrani az északi part attrakciós helyszíneinek együttműködése terén, ami a Balaton turisztikai térségben kiemelt fontosságú.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2017-00003
Projekt címe: Hévíz Gyógyhely fejlesztése
Kedvezményezett neve: Hévíz Város Önkormányzat
Támogatás összege: 1 188 149 770 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.09.30.

A projekt tartalma:
A projekt keretében megvalósul a Kölcsey utca sétánnyá átalakítása, árusító helyek kialakítása, továbbá a tófürdő nyári bejárata előtti szabad terület kialakítása, mely az év nagy részében rendezvények helyszínéül szolgálhat. A buszpályaudvar átalakítása magában foglalja annak családbaráttá tételét, akadálymentesítését és a mai kornak megfelelő energetikai megoldások alkalmazását. Továbbá a projekt részeként kialakításra kerül egy négyévszakos klimatizált pihenőtér, egy Tourinform iroda, illetve fedett kerékpártárolók is.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2017-00004
Projekt címe: Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése
Kedvezményezett neve: Zalakaros Város Önkormányzata
Támogatás összege: 1 199 152 856 Ft
Támogatás mértéke: 99,44%
Projekt befejezésének dátuma: 2022.09.30.

A projekt tartalma:
A fejlesztés révén Zalakaros településen egy új településközpont jött létre, amely alapvetően hozzájárul a gyógyhelyi városkép kialakításához és a vendégek komfortérzetének növeléséhez. A beruházási elemek között szerepelt az Arborétum fejlesztése, egy új központi tér kialakítása, parkosítás, családbarát projektelemek, élményelemek (szökőkút, fitnesz park, Kneipp sétány, napozópark, futópálya, felnőtt játszótéri elemek, ivókút, díszkivilágítás) kiépítése.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00005
Projekt címe: Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése
Kedvezményezett neve: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
Támogatás összege: 1 444 603 078 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2022.06.30.

A projekt tartalma:
A fejlesztés célja Nyíregyháza üdülőkörzetében (Sóstógyógyfürdőn) a fürdőn kívüli környezet rendezése, és az eddig hiányzó gyógyhelyi arculat megteremtése. A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn tervezett fejlesztések kiegészítik a gyógyhely meglévő kínálatát, egész évben igénybe vehető, piacképes, célcsoport-orientált turisztikai szolgáltatások jöttek létre, melyek a gyógyfürdő vonzerejére építve, azt kiegészítve innovatív és interaktív megoldásokkal komplex élményszerzést kínálnak. A beruházási elemek között szerepelt szökőkútpark kialakítása, kerékpárkölcsönző pont és szerviz kialakítása, csapadékvíz csatorna zárttá tétele, parkolók kialakítása, és zöldfelületi rekonstrukció.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00006
Projekt címe: A kapolcsi Kuthy kúria és környezete turisztikai célú megújítása
Kedvezményezett neve: Művészvölgy Kúria Településfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Támogatás összege: 318 234 053 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2021.09.30.

A projekt tartalma:
A projekt célja a Kuthy-kúria megújítása, attrakcióelemeinek és szolgáltatásainak bővítése, továbbá az épület közvetlen környezetében egy tematikus játszótér és egy főtér kialakítása. Az épület pincéjében a jelenlegi kisbolt átalakításával egy többfunkciós helyiségegyüttes jött létre, a földszinten pedig a Művészetek Völgye Látogatóközpontban egy állandó és ingyenes kiállítás kapott helyet, interaktív filmvetítéssel. A korábbi parkoló helyén egy burkolattal és növényzettel, valamint modern köztérvilágítással ellátott tér került kialakításra, amely mozgássérült- és családi parkolókkal, illetve elektromos gépjárművek számára töltőállomással is rendelkezik. A Kapolcs központjában található műemléképület felújításával jelentős mértékben megújult a település központjának látványa, egy turisztikai szempontból értelmezhető helyszín jön létre, mely a vendégek fogadásán és kiszolgálásán túl helyszínként támogatni tudja a Művészetek Völgye rendezvénysorozatot is.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00007
Projekt címe: Kehidakustány gyógyhely integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése
Kedvezményezett neve: Kehidakustány Község Önkormányzata
Támogatás összege: 524 250 352 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.10.31.

A projekt tartalma:
A projekt célja Kehidakustány eddig hiányzó gyógyhelyi arculatának kialakítása, amelynek keretében a beruházás alapvetően a fürdőn kívüli környezet rendezésére és új szolgáltatások kialakítására irányul. A projekt eredményeként kialakításra kerül egy információs épület kávézóval és gyereksarokkal, illetve akadálymentes mosdóval. Az információs épület körül rekreációs park jön létre Kneipp-taposóval, valamint segway- és kerékpárkölcsönzési lehetőséggel, illetve szakvezetéses garantált programokkal (pl.: segway túrák) bővül ki a meglévő szolgáltatások köre.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00008
Projekt címe: Balatonfüred reformkori városrészének integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése
Kedvezményezett neve: Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Támogatás összege: 899 210 651 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.12.15.

A projekt tartalma:
A projekt célja a világörökségi várományos helyszínként jelölt balatonfüredi reformkori városközpont műemlékeinek megőrzése és a turisztikai attraktivitás növelése. A több helyszínen zajló fejlesztés keretében megújulnak a Huray villák, új kiállítótér kerül kialakításra a Jókai Villában, a Vaszary Villa kertje pedig rendezvényhelyszínként funkcionál majd. A Kerek Templom „altemplomja” látogathatóvá válik, ahol időszakos kiállításokat lehet majd megtekinteni. A fenti fejlesztések mellett audioguide és kommunikációs felületetek kerülnek kialakításra. A Huray villákból indulóan reformkori tematikus séták is várják majd az érdeklődőket. A megvalósuló projektelemek integrálódnak a város kínálatába, valamint egész éves nyitvatartással szolgálják az őszi, téli, tavaszi szezonban a tartalmas programokkal való időtöltést.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00009
Projekt címe: Fenékpusztai Majorság fejlesztése I. ütem
Kedvezményezett neve: NÖF Közhasznú Nonprofit Kft.
Támogatás összege: 1 649 673 006 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.12.17.

A projekt tartalma:
A fejlesztés célja, hogy a majorság korhű környezetben idézze meg a Festeticsek fénykorát, és az idelátogatók megismerjék a Festeticsek főnemesi rangjához méltó „főúri szabadidő- és pihenőparkot”. A Festetics-kiskastély földszintjén megnyíló kiállítás a Festetics család ménesgazdálkodását, lótartását kívánja a látogatókkal megismertetni, az emeleten múzeumpedagógiai foglalkoztató (műhelymunka-helyszín) került kialakításra. A majorság területén lehetőség van futószáras és tereplovaglásra. A felújított kancaistálló, illetve a park területe méretükből adódóan kiválóan használhatók rendezvényekhez.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00010
Projekt címe: Szántódpuszta Majorsági épületek fejlesztése és látogatóközpont létrehozása I. ütem
Kedvezményezett neve: NÖF Közhasznú Nonprofit Kft.
Támogatás összege: 1 886 970 398 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.12.15.

A projekt tartalma:
Kialakításra került egy családi célcsoportra fókuszáló tematikus játszótér, a majorsághoz kötődő élő állatok tartására és bemutatására kialakított terület, gyógynövénykert, és mezítlábas park. A Kiskastély előtérben a balatonendrédi csipke, a belső terekben helytörténeti kiállítás került kialakításra. Az egykori Akvárium épületében időszakos kiállítások kapnak helyet, a Magtárban pedig a „Búza útja” című kiállítás kívánja élményszerűen bemutatni a kenyérkészítés folyamatát és a búzaszem szakrális jelentőségét (kapcsolódás a Tihanyi Bencés Apátsághoz). A teljes akadálymentesítés mellett felújításra került a Szent Kristóf kápolnához vezető lépcső, a ménescsárda mögötti területen pedig népi mesterségek vásártere létesül. A lovas pálya és a lóistállók felújításával olyan lovas produkciókat vonzhat a helyszín, amelyek rentábilissá tehetik a majorság fenntartását, hiszen lehetőség nyílik fogathajtó versenyek és egyéb lovas versenyek megtartására. A fejlesztés keretében kerékpáros pihenőpont is létesült.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00011
Projekt címe: Hajdúszoboszló gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése
Kedvezményezett neve: Hajdúszoboszló Város Önkormányzata
Támogatás összege: 2 077 472 360 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2022.11.30.

A projekt tartalma:
Hajdúszoboszló környezetrendezése révén olyan gyógyhely jött létre, amely a fő - és egyetlen - attrakciót jelentő fürdőn kívül minőségi szolgáltatásokat biztosít a településre látogató turisták számára. Megvalósult a Mátyás király sétány (szállodasor) élménykorzóvá alakítása. A projektelem keretén belül 10 élménypont (pihenőhelyek kialakítása, okospadok, ingyen wifi stb.) létesült, amik a vendégek komfortérzetét erősítik. A fürdő téli bejárata előtti parkoló pihenőtérré alakult. Általános cél a Debrecen és térsége négyévszakos kínálatának fejlesztése, ezáltal a desztináció szezonalitásának csökkentése, a tavaszi, őszi és téli időszakban a kereslet élénkítése, a turisztikai bevétel növelése. A projektnek desztinációfejlesztési aspektusai is vannak, ugyanis rávilágít a Hajdúszoboszlón koncentrálódó vásárlóerőre, valamint a térség egyéb helyszíneire. Az élménysétánynak köszönhetően emelkedik a szolgáltatások minősége, a gyógyhelyi arculat kialakítása révén minden évszakban tartalmas időtöltést biztosít a célcsoportok számára.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00012
Projekt címe: Balatoni kerékpáros turisztikai szolgáltatás fejlesztése
Kedvezményezett neve: Magyar Kerékpáros Szövetség
Támogatás összege: 1 200 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.02.28.

A projekt tartalma:
A projekt keretében a teljes Balatoni Bringakörút szolgáltatásfejlesztése valósult meg, amely magában foglalja a táblázás kiegészítését, 22 pihenő elhelyezését, vízvételi lehetőségek kialakítását, illetve a pihenőhelyeken egy-egy áttekintő térkép kihelyezését. Három szubrégióban (Balaton-felvidéken, Nyugat-Balaton-Kis-Balaton térségben és a Dél-Balatoni térségben) régiónként 5-8, a Balatoni Bringakörútról induló és oda-visszaérkező tematikus útvonal került kijelölésre. A projekt három információs pontként (Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen), bringakölcsönzőként (pick up-drop off szolgáltatással) és szervizként is működő szolgáltatóközpont létesítését is tartalmazza. Új élményígéretként erdei útvonalak kerültek kijelölésre a Balaton-felvidéken, valamint kifejlesztésre került egy telefonos applikáció és egy új weboldal is.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00014
Projekt címe: Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése
Kedvezményezett neve: Tihany Község Önkormányzata
Támogatás összege: 1 869 023 150 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezésének dátuma: 2023.02.28.

A projekt tartalma:
A projekt keretében az elsődleges cél volt a világörökségi várományos terület központi részének fejlesztése, összhangban a már folyamatban lévő beruházásokkal. Ehhez a településkép egységesítése, a forgalom csillapítása és korszerű turisztikai információs rendszer kialakítása volt szükséges. A fejlesztési elemek között szerepelt a Csokonai-liget megújítása, sor került az Echo-dombnál az épített- és a természeti környezet rendezésére, a függőkertek kertészeti megújítására, valamint az apátsági lépcső fejlesztésére. Az apátsági Magtár mellett, a Kis utcán lefelé, és a Belső-tó irányába egy rendezett látogatói tengely került kialakításra. Az apátságban megújult az időszaki kiállítások tere, a galéria és ajándékboltja. Kialakításra került a Tihanyi Alkotók Háza, amely egy irodalmi-művész kávézó és egy élményház kombinációja lett. A projekt eredményeképpen növekszik Tihany vonzereje, ugyanakkor a fejlesztett elemek segítenek a zsúfolt területek vendégkoncentrációjának széthúzásában is.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00015
Projekt címe: A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék- és infrastruktúrafejlesztés I. ütem
Kedvezményezett neve: Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Támogatás összege: 1 251 426 114 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.09.30.

A projekt tartalma:
A Festeticsek örökségéhez tartozó ikonikus helyszínek fejlesztését célzó projekt keretében megújul a Hévízi Tófürdő körüli sétány, a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka. A Balatoni Múzeumban szabaduló szoba létesül, a Festetics Imre Állatparkban új játszótéri elemek és tájékoztató táblák kerülnek kihelyezésre, a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban pedig VR-tartalomfejlesztés valósul meg, emellett megújul a Georgikon Múzeum. A projekt további elemét képezi a gyenesdiási Fűszerkert és Forrás tanösvény kialakítása, a Festetics Vágtához vezető út felújítása, valamint a balatongyöröki Szépkilátó (Lady Hamilton emlékhely létrehozása) megújítása. A tervezett fejlesztések önmagukban hozzájárulnak a Balaton négyévszakos kínálati elemeinek erősítéséhez, valamint lehetővé teszik a Hévízen megjelenő nagy számú turista új turisztikai termékekkel történő megszólítását.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00016
Projekt címe: „Balaton madártávlatból” Kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása
Kedvezményezett neve: Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Támogatás összege: 739 626 809 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.07.26.

A projekt tartalma:
A projekt a Balaton turisztikai térségben található kilátókat, kilátópontokat fejleszti, így olyan aktív- és ökoturisztikai termék jön létre, amely erősíti a desztináció családbarát és négyévszakos jellegét. A fejlesztés célja olyan új turisztikai termék fejlesztése, mely a Balaton térségében található kilátókat, kilátópontokat kapcsolja hálózatba, erősítve az egységes kommunikációt, a Balaton különböző fejlettségi szintjén lévő területek egymáshoz közelítését. A projekt keretében megtörtént a fonyódi Sipos-hegyi és Várhegy-kilátó környezetének fejlesztése, a gyenesdiási Festetics-kilátó felújítása, és a szigligeti Óvár kilátó fejlesztése. Szántódon pihenőterasz kialakítására került sor, Balatonföldváron megvalósult a Hajózástörténeti Látogatóközpont szolgáltatásának fejlesztése. Balatonlellén erdei élményközpont létesült, Fonyódon megújul a Szaplonczay sétány és egy fogadóépület is megépítésre került, Balatongyörökön pedig családbarát mese tanösvény került kiépítésre.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00019
Projekt címe: Gasztronómiai központ és látogatóközpont kialakítása Mádon
Kedvezményezett neve: Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Támogatás összege: 1 492 643 231 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.06.15.

A projekt tartalma:
A projekt keretében a Tokaji borvidék szőlészeti kultúráját, geológiai adottságait és gasztronómiai hagyományait bemutató látogatóközpont létesül. A cél, hogy a látogatóközpont mind bemutatási tartalmában, mind szolgáltatásaiban, mind az építészeti értékben képviselni tudja más, világörökségi címmel büszkélkedő, külföldi szőlészeti-borászati kultúrtájak színvonalát. Olyan attrakció jön létre, ahol a múzeumi-kiállítói funkció mellett rendezvény- és multifunkcionális terek tudják a turisták, valamint a helyi lakosság igényeit maximálisan kiszolgálni egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségekkel társítva. A projekt hozzájárul a Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térségben különösen jellemző szezonalitás csökkentéséhez, hiszen a gasztroközpont a téli hónapokban is képes tartalmas kínálatot biztosítani.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00021
Projekt címe: Integrált termék- és szolgáltatás fejlesztés a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben
Kedvezményezett neve: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Támogatás összege: 350 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2021.05.31.

A projekt tartalma:
A projekt keretében olyan kiemelt helyszínek megújítása történt, amelyeket a GINOP-7.1.6-os világörökségi projekt nem érint, ugyanakkor a Fertő-táj turisztikai vonzerejének növelése szempontjából fontosak. Megvalósult a fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház interaktív élményelemeinek továbbfejlesztése (visual guide, információs pontok), felújításra került a fertőszéplaki Széchenyi-kastély homlokzata és új elemekkel bővült a sarródi családi park is. A fertőszéplaki templomdombon pihenőpark került kialakításra, emellett megvalósult a Julianus-völgy turisztikai fejlesztése és a Nagycenki Remetekápolna rekonstrukciója. A projekt a fejlesztési helyszínekre érkező belföldi, illetve az osztrák oldalról érkező kerékpáros turisták számára kínál tartózkodási időt növelő kínálati és élményelemeket. Szintén a vendégfogadás feltételeit javítják az egységes arculattal tervezett, keresztpromóciót elősegítő, a fejlesztési helyszíneken kihelyezett információs és irányító táblák.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00022
Projekt címe: Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín fejlesztése Balatonfüreden a meglévő kulturális kínálat erősítésével
Kedvezményezett neve: Balatonfüred Város Önkormányzata
Támogatás összege: 4 571 883 900 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.09.30.

A projekt tartalma:
A fejlesztés eredményeképpen egy 750 fős kapacitású konferenciaközpont jön létre. A létesítmény egyidejű befogadóképessége a vidéki MICE helyszínek közül a legnagyobb, így lehetőséget biztosít évi több mint 60 nagyszabású konferencia és egyéb rendezvény megtartására. A desztináció TOP küldőpiacai között a V4 országok kiemelten szerepelnek, így a fejlesztés keretében egy V4 tematikájú kiállítás létrehozása is megvalósul. A megvalósított épület jelentős „zöld jellemzőkkel” bír, parkosított sétánnyal és környezetbe illeszkedő zöldtetővel kerül kialakításra.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00023
Projekt címe: Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése
Kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
Támogatás összege: 2 381 849 234 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.09.30.

A projekt tartalma:
A fejlesztés fókusza a vár és közvetlen környezete, illetve a vár turisztikai attraktivitásának növelése. A veszprémi vár nemcsak egyszerű kulturális látnivaló, ennél jóval több: vallási központ (a Veszprémi Érsekség székhelye) számos kiállítótérrel és egyházi értékkel. A fejlesztés keretében a vár észak-keleti oldalán a Deák Ferenc utcai egybefüggő ingatlanon egy 5 db épületből álló fogadóközpont jött létre a csoportos és egyéni látogatók számára, amely keretében Bábszínház funkciót is magába foglaló foglalkoztató és művészeti fejlesztő központ, egy bejárati épület, információs pont, ajándékbolt, közös jegy értékesítési pont egyéb kiszolgáló funkciókkal létesült, továbbá egy kiállító tér épület, egy kávézó épület és egy gyerekfoglalkoztató épület jött létre. A fejlesztés közelében található kutastéri parkoló 36 férőhellyel bővült. Ezen felül a Hősök Kapuja, a Tűztorony, a Szent István völgyhíd, és a Városháza épületei díszkivilágítást kaptak. Balatongyörök területén pedig a Szépkilátónál projekt keretében egy pihenőhely is létesült, mely a Balaton térségben található várakat mutatja be, elsőként kiemelve a helyi kapcsolódást és a veszprémi várat.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00024
Projekt címe: Hortobágy- Világörökségünk a Puszta
Kedvezményezett neve: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Támogatás összege: 3 029 999 989 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.15.

A projekt tartalma:
A világörökségi helyszínek közül Hortobágy jelenleg a legkevésbé érett és turisztikailag legkevésbé értelmezhető helyszín Magyarországon. A projekt célja a világörökségi helyszín helyreállítása, megújítása és a helyben (a térségben) pihenő, közel 2 millió vendégéjszakát adó turisták igényeket is magas színvonalon történő kielégítése. A pályázat tartalmazza a Pásztormúzeum jelenlegi épületében turisztikai látogatóközpont létrehozását, megfelelő kapacitású zöldparkoló kialakítását; a Kilenclyukú-híd környezetének fejlesztését; átjárás biztosítását a megújuló Csárdakerthez, a Hortobágy folyó mederkotrását; a Mátai Ménes és a Pusztai Állatpark fejlesztését, a látogatóközpont felújítását, frissített kiállítási tartalommal való fejlesztését, valamint a Körszín újjáépítését.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00025
Projekt címe: Élménypontok létesítése Tokaj - Hegyalján
Kedvezményezett neve: Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Támogatás összege: 504 978 124 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tényleges befejezésének dátuma: 2022.10.31.

A projekt tartalma:
A fejlesztés keretében három turisztikai élménypont került kialakításra a térségben. Hercegkúton látogatóközpont létesült a világon egyedülálló földbe vájt pincesor szomszédságában. Szegiben élménytér néhány rögzített asztallal, hal- és vadsütő/szalonnasütővel került kialakításra. A telek további felhasználható területein vizes élményhez kapcsolódó tematikus játszótér létesült. Erdőbényén meglévő épület felújításával látogatóközpont létesült.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00026
Projekt címe: Balatoni vízi megállóhelyek létesítése
Kedvezményezett neve: Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Támogatás összege: 1 397 844 331 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezésének dátuma: 2023.01.30.

A projekt tartalma:
Két helyszínen, Balatonfüreden és Keszthelyen komplex aktív turisztikai szolgáltatásokat nyújtó kajak-kenu megállópont nyílt. A balatonfüredi új kikötőépület emeleti részén egész évben nyitva tartó kiállítótér, illetve interaktív szimulációs vitorlás élményelemek kerültek kialakításra. Az épületben helyet kapott továbbá amatőr vitorláseseményekhez kapcsolódó kiegészítő rendezvénytér, ajándékbolt és büfé. A fejlesztés során a balatonfüredi környezetbe illeszkedően megvalósult a közvetlen környezet rendezése is, valamint önálló attrakciós elemként Kékszalag sétány került kialakítása. Keszthelyen a vízieszközök tárolására alkalmas megállópont létesült.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00027
Projekt címe: Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése
Kedvezményezett neve: Bodrogkeresztúrért Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Támogatás összege: 1 611 447 426 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tényleges befejezési dátuma: 2023.03.30.

A projekt tartalma:
A település a világörökség részeként a Tokaj-hegyaljai projekt keretében több fejlesztésben is érintett. Ehhez a beavatkozáshoz kapcsolódik a jelen projekt, amely a településkép fejlesztését és a vonzerő növelését tűzte ki célul. A cél megvalósítását szolgálja egy sétány kialakítása, a szoborpark rehabilitációja, a református templom fejlesztése, a gyalogosforgalom számára rendezett terület kialakítása, valamint a „Kincsestár” kiállítás bővítése és akadálymentesített megközelíthetőségének kialakítása. Ezen beavatkozások eredményeképpen egy tervezett turistabusz körjárattal turisztikai szempontból szintet lép a település. A fejlesztés kapcsolódik a térség többi GINOP-os fejlesztéséhez. A projektben megvalósuló fejlesztések között szerepel a Dereszla Pincészet előtti közterület fejlesztése, pincesori vigalmi negyed fejlesztése, sétány építése; pincesori gyalogos sétány fejlesztése és kilátópont építése, Hétvezér szoborpark - családbarát pihenőpark fejlesztése (bicikli tárolók létesítése, táblák kihelyezése a jobb tájékozódás érdekében, akadálymentesítés), református műemléktemplom megújítása, Iskola-köz autós és gyalogos szakaszának fejlesztése. Szintén tartalmazza a Piéta és Szent István király faszobor környezetének rendezését, a római katolikus műemléktemplomhoz vezető lépcsősor javítását, a Bodrog-gáthoz levezető út fejlesztését parkoló és játszótér kialakításával, „Kincsestár” helytörténeti kiállítás bejáratának átalakítását, elektromos busz megállójának kialakítását, elektromos autótöltő kiépítését, Tarcal felé és Tokaj felé „Hop-on hop-off” buszjárat buszmegállóinak kijelölését, elektromos buszok üzemeltetését.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00028
Projekt címe: Zempléni és Abaúji várak fejlesztése
Kedvezményezett neve: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata
Támogatás összege: 2 803 443 368 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.12.10.

A projekt tartalma:
A projekt fő célja a térség várainak (Sátoraljaújhely, Sárospatak, Boldogkőváralja) modernizálása, a vendégfogadási feltételek javítása, a bemutatási módok fejlesztése, a célcsoport bővítése és ezáltal a nagyobb látogatószám elérése. Sátoraljaújhelyen megtörténik a Fő úttól a látogatóközpontig felvezető Oremus út felújítása, valamint a Sátoraljaújhelyi vár régészeti feltárása és bemutatása. A látogatóközpont mellett vizesblokk kialakítása, játszótér, parkoló létrehozása, a gyalogos feljutást könnyítő sétaútvonal leburkolása valósul meg. A boldogkőváraljai vár esetében újraindul az évekkel ezelőtt abbamaradt fejlesztési folyamat. Ennek köszönhetően bővül az örökségvédelmi turisztikai kínálat, amelynek keretében újjáépül az egykori palotaszárny, valamint megújul a kiállítás is. A sárospataki vár esetében megújításra kerül egy a Nemzeti Kastély és Várprogram által le nem fedett épületrész, valamint a kiállítási tartalombővítésére is sor kerül.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00029
Projekt címe: Magas-hegyi Sportcentrum szolgáltatás fejlesztése
Kedvezményezett neve: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata
Támogatás összege: 3 247 718 197 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tényleges befejezési dátuma: 2023.03.31.

A projekt tartalma:
A projekt célja a Zemplén Kalandpark fejlesztése volt, amely illeszkedik a térség aktív (és extrém) élményígéretébe, tovább erősíti és színesíti azt. A kalandpark a fejlesztések révén Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciójává vált. A létesítmény kerékpáros downhill pályával és új parkolóval egészült ki, az elárusító sor egységes arculatot kapott, és megújultak a zöldterületek. A Szár-hegyen új kilátópont került kialakításra és megvalósult a Magas-hegyi kilátó fejlesztése. A felvonók megújultak, a játszótér kibővült, egy új libegő létesült a Magas-hegy és a Szár-hegy között, valamint lombkorona sétány került kialakításra a Magas-hegyen.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00030
Projekt címe: Debrecen gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése
Kedvezményezett neve: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Támogatás összege: 1 495 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2022.10.31.

A projekt tartalma:
A projekt fő célcsoportját a desztinációban megjelenő kisgyermekes családok jelentik. A fejlesztés célja a belföldi piacon a szabadidős turizmus különböző elemeit magában foglaló, a „játék” témája köré épülő, szórakoztató és családbarát nagyvárosi desztináció kialakítása volt. A projekt a településre egészségturisztikai motivációval érkező családok számára a fürdőn kívüli minőségi időtöltést biztosítja, illetve a térség egyéb területeiről érkezők részére is attrakciót jelent. A Debrecen–Nagyerdő nagyprojekt részeként megújult az Ötholdas Pagony játszótér és a hozzá tartozó, jelenleg elhanyagolt parkrész. Olyan, egész évben használható játszótér jött létre (Sziget-kék tematikus park), amelyben minden korosztály megtalálja a szabadidő eltöltésének lehetőségét.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00031
Projekt címe: Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése Tokaj-Hegyalján – Tokaj kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme
Kedvezményezett neve: Építési és Közlekedési Minisztérium
Támogatás összege: 2 099 995 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.06.30.

A projekt tartalma:
A projekt célja, hogy – csatlakozva a Nyíregyháza-Tokaj közti kerékpáros útvonalhoz – kerékpáros útvonal jöjjön létre Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr között, kerékpáros szolgáltatásfejlesztés megvalósításával. A Tokaji borvidék, mint világörökségi helyszín a kerékpáros turizmus számára vonzó úti cél, azonban a meglévő, kerékpározásra alkalmas útszakaszok egyrészt nem alkotnak összefüggő kerékpáros hálózatot a térségben, valamint sok esetben azok minősége sem megfelelő. A kerékpáros útvonal kialakítása, továbbá a kapcsolódó szolgáltatásfejlesztés (pihenőpontok kialakítása, információs és útbaigazító táblák elhelyezése, kerékpáros támaszok kihelyezése a főbb attrakciókhoz) jelentősen javítja a térség aktív turisztikai kínálatát. A fejlesztés révén létrejövő kerékpáros infrastruktúra megteremti a feltételeit annak, hogy a térség valós kerékpárosturisztikai desztinációvá váljon. Az uniós finanszírozásból megvalósuló projekthez (TOP-forrásból) kapcsolódik a bicikliút Mádig történő meghosszabbítása.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00034
Projekt címe: A Szent Kelemen kultusztól a Szent Kelemen kútig
Kedvezményezett neve: Bük Város Önkormányzata
Támogatás összege: 306 997 453 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2021.02.17.

A projekt tartalma:
A fejlesztés a GINOP 7.1.6-os prioritástengelyből megvalósuló, világörökségi területet érintő kulturális attrakciófejlesztés kiegészítéseként valósult meg, hangsúlyozottan a Sopron-Fertő turisztikai térség Vas megyei egyházi kulturális örökségeinek bemutatására. A fejlesztés eredményeként a büki Szent Kelemen Plébániatemplom parkjának turisztikai célú rekonstrukcióján túl létrejött egy interaktív tematikus útvonal a templomkertben. A QR-kódos tájékoztatás mellett megvalósult a meglévő táblarendszer egységes arculatú kialakítása, valamint a zsirai Pieta-szobor restaurálása is. Az itt eltöltött idő tartalmasabbá tételét célozza a Szent Kelemen tematika köré felépített fejlesztés, mely a kulturális turizmus oldaláról támogatja a desztináció vonzerejét.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2018-00035
Projekt címe: Kerékpáros turizmus fejlesztése Bükfürdő- Bük- Zsira térségben
Kedvezményezett neve: Bük Város Önkormányzata
Támogatás összege: 446 391 968 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2021.10.31.

A projekt tartalma:
A projekten belül kb. 1,3 km belterületi kerékpárút felújítása valósult meg Bükön, ezen felül kerékpárút menti vonzerőfejlesztés (japánkert) történik Bükfürdőn, emellett kerékpáros (self)szervíz, e-bike töltőpont és frissítő pont jött létre a gyógyfürdő közelében. A fejlesztésnek köszönhetően a meglévő kerékpáros turisztikai táblarendszer egységesítése is megtörtént, illetve kerékpáros forgalomszámlálót telepítettek a zsirai kerékpáros pihenőhelyhez. A projekt keretében garantált kerékpáros túrák kerültek kialakításra, melyek QR kódos rendszerrel is elérhetőek, ezáltal olyan túrák jöttek létre, amelyek bárki számára önállóan is teljesíthetőek.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00036
Projekt címe: Fenékpuszta Majorság integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése - Fenékpuszta Majorság fejlesztése II. ütem
Kedvezményezett neve: NÖF Közhasznú Nonprofit Kft.
Támogatás összege: 1 387 335 791 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.12.15.

A projekt tartalma:
A projekt közvetlen célja a Fenékpusztai Majorság II. fejlesztési ütemének megvalósítása, a terület turisztikai attrakcióként való működésének biztosítása. Cél, hogy a komplex koncepció megvalósításával egy versenyképes turisztikai központ kerüljön létrehozásra. A fejlesztés keretében, továbbá rendezvényekre, hagyományőrző táboroztatásra, rekreációs tevékenységre, aktív kikapcsolódásra Fenéki Ménes és Emlékmúzeum alkalmas közösségi terek kerültek kialakításra és fejlesztésre.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00038
Projekt címe: Balatonfüred tematikus szabadidőpark fejlesztése
Kedvezményezett neve: Balatonfüred Város Önkormányzata
Támogatás összege: 864 442 117 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2022.11.30.

A projekt tartalma:
A projekt keretében aktív turisztikai hálózat fejlesztése került megvalósításra Balatonfüreden és Zalaszabarban. A fejlesztés célja, hogy egész évben lehetőséget nyújtson a turistáknak és családoknak az aktív kikapcsolódásra, egészségmegőrzésre. Balatonfüreden elsősorban a szabadidősportok, míg Zalaszabaron a már működő élménypark fejlesztése valósult meg úgy, hogy egy megyéken átívelő együttműködés jön létre a két attrakció között. Balatonfüreden kialakításra kerül egy terepkerékpár élménypálya; rekortán futókör (800 m); útfelújításra is sor kerül a megközelítés javítása miatt, parkoló kialakításával. A megvalósítási helyszínen a központi épület ad teret a szabadidőközpontnak, a műanyag sí-és hófánk pálya kialakításának, illetve az inline görkorcsolyapályának. A kültéri edzőpark és játszótér is a közelben helyezkedik el. A teniszépület részleges bővítése is megvalósul a projekt keretében, illetve a háttérszolgáltatást biztosító eszközök beszerzését is tartalmazza a fejlesztés. Zalaszabaron pedig a turisták komfortérzetének növelése céljából, illetve egy rendezvényterem és vendégfogadó is kialakításra kerül.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00039
Projekt címe: Keszthelyi Festetics-kastély integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése
Kedvezményezett neve: NÖF Közhasznú Nonprofit Kft.
Támogatás összege: 2 524 528 239 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezési dátuma: 2023.12.15.

A projekt tartalma:
A projektben tervezett fejlesztések célja egyrészt a látogatószám növelése, másrészt egy minőségi, többnapos attrakció létrehozása, amely kielégíti a kor turisztikai igényeit, hozzájárul a Balaton térségre jellemző erős szezonalitás csökkentéséhez. A projekt keretében megvalósuló infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó attrakciófejlesztés elemei közé tartozik a kastélyban a főúri enteriőr kiállítás felújítása, történelmi játszóház kialakítása a Fejőház épületében, programhelyszínek, rendezvényhelyszínek fejlesztése parkban. A projekt keretében egyrészt meglévő szolgáltatások fejlesztése (kiállítások felújítása, többnyelvűség biztosítása stb.), valamint új szolgáltatások létrejötte valósult meg.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00040
Projekt címe: Gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése Sárváron
Kedvezményezett neve: Sárvár Város Önkormányzata
Támogatás összege: 298 974 728 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2021.09.30.

A projekt tartalma:
A projekt célja, hogy a gyógyhely részét képező, turisztikai szempontból jelentős vonzerővel bíró szabadidő- és pihenőpark, valamint a Csónakázó tavak területe, illetve a területek nyújtotta szolgáltatások olyan attrakcióval bővüljenek, melyek hozzájárulnak a négy évszakos kihasználtsághoz, a szezonalitás jelentette problémák, hatások csökkentéséhez. A projekt hozzájárul a Sárvárra és a térségbe érkező látogatók, vendégek számának, tartózkodási idejének és költésének növeléséhez. A projekt keretében megvalósult a Nordic walking útvonal kialakítása, napozó és pihenőpadok, fotópont létesítése okospaddal, KRESZ park felújítása sportpályák felújítása, parkolók kialakítása, térfigyelő kamerarendszer telepítése, e-autó töltőpont kialakítása, e-bike töltőpont, vízibiciklik beszerzése, illetve egy fahíd felújítására is sor került.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00041
Projekt címe: Turisztikai attrakció létrehozása Gyulán
Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata
Támogatás összege: 408 456 347 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.03.31.

A projekt tartalma:
A fejlesztés keretében főként a kisgyerekes családok számára került kialakításra egy Élményközpont, mely egyedi, színes és hasznos elfoglaltságot nyújt a Gyulára érkező vendégek számára. A projekt keretében végrehajtott fejlesztés a megvalósítási helyszínként szolgáló épület helyiségeinek felújítását és kialakítását foglalja magában (belső térkihasználás, parkosított udvar kialakítása, pince hasznosítása). A kialakítandó termek a következők: zsúrterem, gamer szoba, játékszoba, mászó-és ugrálószoba, minipolis, baby szoba, valamint pelenkázó és szoptató helyiség. Az Élményközpontban és gyerekparadicsomban ajándékbolt, egy kávézó és ruhatár is kialakításra került. A parkosított udvaron pedig gyermekszínpad, mini városrész, szalonnasütő, kiépített kemence bográcsozási lehetőséggel várja a látogatókat, továbbá egy téliesíthető terasz, pihenő kuckók, extrém pályák és buborék focipályát is tartalmaz a fejlesztés, illetve harci pálya, bringóhintó és airwheel kölcsönző is működik a helyszínen.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00042
Projekt címe: Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben
Kedvezményezett neve: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Támogatás összege: 529 561 430 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2022.05.31.

A projekt tartalma:
A projekt közvetett hosszú távú célja a Sopron-Fertő turisztikai térség aktív turizmusának fellendítése, turisztikai attraktivitásának fejlesztése széleskörű hálózatosodáson alapuló, versenyképes és családbarát aktív- és ökoturisztikai kínálatfejlesztés által. A projekt keretében megvalósult a kerékpárutak felújítása, kerékpárosok által átjárható sorompók elhelyezése, kerékpáros pihenőhelyek létesítése (Sopron, Simaság) Kecske-hegyi kilátó elbontása és új kilátó építés (Fertőrákos), Vízi madárles kialakítása a Fertő tó nádasában, Lőver Alpin Park továbbfejlesztése, Ciklámen tanösvény táblacsere és digitalizálása.

Projektazonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00043
Projekt címe: Szent István tér turisztikai célú fejlesztése és Tourinform Pont létesítése az esztergomi Várhegyen
Kedvezményezett neve: Esztergom Város Önkormányzata
Támogatás összege: 307 297 197 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt befejezésének dátuma: 2022.11.30.

A projekt tartalma:
A fejlesztés stratégiai céljai közé tartozik Esztergom város kulturális örökségének fejlesztése, a Bazilika és a Várhegy zöldfelületeinek fejlesztése, a látogatói elégedettség javítása a meglévő szolgáltatások minőségi fejlesztésével, valamint a látogatói élmény fejlesztése. A projekt két nagy területből tevődött össze. Egyrészt része volt a Szent István tér zöldfelületeinek környezetrendezése (burkolatépítés, növénytelepítés, közművek fejlesztése), másrészt Tourinform iroda és információs központ létesítése valósult meg. A fejlesztés két nagy részét pedig kiegészíti a látogatók kiszolgálásának minőségét növelő IT eszközök beszerzése, továbbá a garantált programcsomagok kialakítása.

 

n