Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program


Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program (Kisfaludy Program) a Kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 -Turizmus 2.0 stratégia  egyik meghatározó alappillére. A minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseit összefogó kormányzati ernyőprogram célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye.

Ezt olyan desztinációs szemléletű, innovatív és komplex turisztikai fejlesztési projektek támogatásával éri el, amelyek gazdaságilag fenntarthatóak, és az egyes termékek összekapcsolódásán keresztül erősítik a térségi kínálatot, oldják a turizmus szezonális egyenlőtlenségeit.

A Kisfaludy Program alapvető törekvése, hogy a turisztikai térségekben az egyes élményelemek láncba szervezését − szálláshelyeket az attrakciókkal, attrakciókat egymással – ösztönözze, ennek következtében pedig oldódjon a szezonalitás, növekedjen a szektorban dolgozó munkavállalók száma és bérszínvonala, továbbá javuljon az adófizetési morál. A desztinációs személetnek köszönhetően tovább növelhető az élménypontok tömege, ami hosszabb tartózkodási időt és magasabb költési hajlandóságot is eredményez. A stratégiában meghatározott célokkal összhangban a Kisfaludy Program a turisztikai desztinációk, termékek, attrakciók, szálláshelyek, vendéglátóhelyek és közlekedési kapcsolatok fejlesztésének leghatékonyabb kormányzati eszköze.

A Kisfaludy Program az uniós támogatások mellett jelentős hazai költségvetési forrásokra is épít, így a hagyományos beavatkozási pontokon − a kiemelt attrakciófejlesztéseken túl − olyan területek is fejleszthetőek, amelyekre a 2014-2020-as uniós tervezési időszak pályázati konstrukciói keretében uniós fejlesztési forrás nem volt biztosítható, ilyen volt többek között a szálláshelyek fejlesztése is.

A hazai szálláshelyek fejlesztése érdekében 2017-ben indult útjára a Kisfaludy Program zászlóshajójaként a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció. Annak érdekében, hogy a magyarországi szálláshelyek meg tudjanak felelni a XXI. századi modern turizmus kihívásainak, és a vendégek egyre növekvő elvárásainak 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keretet biztosít a szálláshelyek minőségi megújulására. A konstrukció keretében közel 30.000 szoba újul meg, 5.000 új munkahely jön létre, a felújított szálláshelyeken pedig 20%-os árbevétel-növekedés prognosztizálható. A Konstrukció a meglévő és üzemelő szálláshelyek kategórián belüli szolgáltatásfejlesztések, kapacitásbővítéssel járó beruházások, valamint új szálláshelyek létesítését is támogatja. Fontos, hogy a látogatókat jó minőségű szálláshelykínálat fogadja, a szállások profilja és az általuk nyújtott szolgáltatások pedig illeszkedjenek nemcsak a vendégek elvárásaihoz, hanem a desztináció élménykínálatának egészéhez, sajátos márkaprofiljához is.

A Kisfaludy Program révén megvalósuló projektek finanszírozásához az állami támogatás mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) együttműködésének köszönhetően az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét, amelyet a Kisfaludy Programhoz fejlesztettek ki.

KISFALUDYPROGRAM.HU

 

 

 

n